Hoppa till innehåll
Bettingmonster » Sandvikens IF

Sandvikens IF

Sandvikens IF fotboll

Sandvikens IF – Fotboll

Sandvikens IF, grundat den 6 juli 1918, har genom åren etablerat sig som en betydande kraft inom svensk fotboll. Med sina karakteristiska röd-vita färger – tröja, byxor och strumpor – bär laget stolt på sin historia och strävar samtidigt efter att vara en positiv kraft i samhället.

Sandvikens IF – Socialt ansvar och ungdomsfostran

En av grundpelarna för Sandvikens IF är att förena idrottslig verksamhet med ett stort socialt ansvar, särskilt gentemot barn och ungdomar. Föreningen har som ambition att, i samarbete med kommun och näringsliv, initiera nya former för ungas fostran och erbjuda lockande alternativ till fritidssysselsättningar. På så sätt vill de vara med och skapa en positiv miljö där unga människor kan växa och utvecklas.

Föreningens övergripande mål, både på kort och lång sikt, strävar mot att göra Sandviken till en attraktiv plats för människor i alla åldrar att bo och verka i. Sandvikens IF ser på idrotten som en kraftfull katalysator för samhällsengagemang och personlig utveckling.

Sandvikens IF: Herrarnas representationslag i Ettan Norra

På den sportsliga sidan är herrarnas representationslag en stark kraft att räkna med och spelar i Ettan Norra, den tredje nivån inom svensk fotboll. Laget bär med sig en stolt historia och strävar efter att leverera prestationer av högsta kvalitet på planen.

Sandvikens IF: Damernas representationslag i Div 1 Norra

Inte att förglömma är damernas representationslag, som likaså gör sitt avtryck i Div 1 Norra, den tredje nivån inom svensk damfotboll. Damer från Sandvikens IF tar stegvis framåt och representerar föreningen med enastående kompetens och passion.

Ungdomssatsning – Från Mini-Sif till elitförberedelse

Sandvikens IF lägger stort fokus på ungdomsverksamheten och strävar efter att vara en föredömlig förening för Västra Gästriklands upptagningsområde. För åldersgruppen 15-17 år är målet att bedriva elitförberedande verksamhet med utbildade tränare och högkvalitativa träningsmöjligheter. Föreningen vill göra fotbollen till det första valet för unga idrottare, och därigenom bli en attraktiv plats att utvecklas inom.

Ungdomsverksamheten omfattar både pojkar och flickor i åldrarna 4-19 år. För de allra yngsta, 4-6 år, arrangeras fotbollsskolan Mini-Sif, som utgör grunden för framtida lag inom föreningen. Sandvikens IF ser ungdomssatsningen som en investering i framtiden och strävar efter att vara en förening där passion, gemenskap och utveckling går hand i hand.

Jernvallen: Hjärtat av Sandvikens IF

Jernvallen, belägen som en pärla i Sandvikens IF:s verksamhet, är inte bara hemmaarena för föreningen utan även en av Sveriges största ungdomsgårdar. Här flödar aktiviteter från inte mindre än 50 olika idrotter, vilket gör Jernvallen till en mångsidig och levande knutpunkt för idrottsentusiaster i alla åldrar.

Historien om Jernvallen

Sandvikens IF:s hemmaarena har genomgått en imponerande evolution. ”Gamla Jernvallen” byggdes 1939 och fungerade som hemmaarena fram till 1991, då den omvandlades till en bandyarena. Under åren har denna arena inte bara varit värd för massor av allsvenska fotbollsmatcher utan även varit platsen för VM i fotboll 1958, ett minnesvärt ögonblick i svensk fotbollshistoria.

”Nya Jernvallen” tog över som hemmaarena 1993 och har sedan 2003 varit utrustad med konstgräs. Denna moderna anläggning har en sittplatskapacitet på 700 personer och har utöver det tre elvamanna gräsplaner på Jernvallsområdet. En perfekt plats för att odla passionen för fotboll och andra idrotter.

Publikrekord: Från ”Gamla Jernvallen” till ”Nya Jernvallen”

Publikrekordet på ”Gamla Jernvallen” är imponerande, med cirka 20 000 åskådare som samlades för att uppleva spänningen under olika evenemang. Sedan övergången till ”Nya Jernvallen” har publiken fortsatt att visa sitt stöd. Publikrekordet för den moderna arenan registrerades under en intensiv match mot AIK i Svenska Cupen 2013, där 2 859 åskådare bevittnade en dramatisk 3-2-seger efter förlängning. Detta vittnar om att arenan fortfarande är en magnet för fotbollsfans och en plats där minnesvärda ögonblick skapas.

Sandvikens IF:s Klubbrekord

Sandvikens IF kan stoltsera med ett imponerande publikrekord på 20088 åskådare, ett minnesvärt ögonblick som inträffade under matchen mot IFK Norrköping 1957. En hav av rödvita tröjor fylldes av entusiastiska supportrar, skapandes en atmosfär som bevisar klubbens unika dragkraft.

Sportsliga framgångar: Poäng, mål och försvar

Sandvikens IF har satt imponerande sportsliga rekord genom åren. Med 34 poäng under Div 2 1967 och 68 poäng under Div 2 2016 har laget visat sin dominans på planen. Målskyttet har varit imponerande med 70 mål i Division 2 1926/27 och hela 95 mål i Division 2 2016. Försvarsmässigt imponerade laget också med endast 11 insläppta mål under Div 2 1970.

Spektakulära ögonblick: Största sege­r och Tuffa förluster

Sandvikens IF har lämnat avtryck i historieböckerna med en imponerande 15-1 seger mot Falu IK i Division 2 den 23 augusti 1925. Å andra sidan har även de tuffa stunderna funnits, som förlusten 0-8 mot Degerfors IF i Allsvenskan den 3 augusti 1941 och 1-9 mot GAIS den 2 september 1956.

Individuella bragder i Sandviken: Hjältar på och vid sidlinjen

Sandvikens IF har även fosterat några av de största individuella talangerna i svensk fotboll. Hugo Eliasson gjorde historiska avtryck som premiärmålskytt i Allsvenskan mot GAIS den 4 augusti 1929. Olle Källgren är klubblagets trotjänare med flest allsvenska matcher, imponerande 220 mellan 1932-1943. Målkungen Bertil Ericsson gjorde inte mindre än 132 mål under perioden 1932-1944, och under säsongen 1934/35 satte han rekordet med 18 mål. Einar Snitt har förtjänstfullt representerat klubben på internationell nivå med 17 landskamper mellan 1926-1936.

Sandvikens IF:s rekord är inte bara siffror på papper utan vittnesmål om klubbens storslagna historia och de fantastiska individerna som har präglat den.

Bolltrollarna – Sandvikens IF:s sport-för-alla-initiativ

Sedan 2004 har Sandvikens IF visat sitt engagemang för inkludering och gemenskap genom sitt fotbollslag för personer med funktionsvariationer – Bolltrollarna. Detta initiativ är inte bara en fotbollsverksamhet; det är en plattform där alla ges möjlighet till en meningsfull fritid, oavsett vilka förutsättningar de har.

Fotboll som katalysator för glädje och styrka

För Bolltrollarna är fotbollen mer än bara en sport – den är en katalysator för glädje och styrka. Genom att delta i fotbollsaktiviteter hittar medlemmarna i Bolltrollarna inte bara en meningsfull och rolig sysselsättning utan också en känsla av att vara en del av något större. Fotbollen blir således en plattform där individer kan känna sig stolta över sina prestationer och skapa magi tillsammans på planen.

Aktivt året runt: Serie­sammandrag och tävlingar

Bolltrollarna är aktiva året runt och deltar entusiastiskt i fyra seriesammandrag under säsongen. Dessutom träffas laget en gång i veckan för gemensamma träningspass, där både fotbollsfärdigheter och kamratskap utvecklas. Laget deltar också med spänning och glädje i Göransson Cup och andra tävlingsformer, där de har möjlighet att mäta sina färdigheter och dela ögonblick av triumf med varandra.

Mer än bara fotboll

Bolltrollarna representerar mer än bara ett fotbollslag; de är en familj där varje medlem uppmuntras och stöttas att växa, både som individer och som del av en större gemenskap. Genom detta initiativ skapar Sandvikens IF inte bara möjligheter för personer med funktionsvariationer att delta aktivt i samhället utan också en plattform där vänskap, glädje och prestationer får blomstra tillsammans på fotbollsplanen. Bolltrollarna är ett levande exempel på hur sport, gemenskap och engagemang kan överbrygga alla gränser och skapa en meningsfull och inkluderande fritid för alla.

VIP-Klubben: Stöttepelare för Sandvikens IF

VIP-Klubben är hjärtat av stödet bakom Sandvikens IF, en fristående förening som engagerar sig passionerat i att stödja klubben och dess framgångar. Tillsammans med andra dedikerade ideella krafter har VIP-Klubben axlat ansvaret för lottförsäljning och är en oumbärlig kraft för föreningens ekonomiska stabilitet.

Lottförsäljning – Gemenskap och finansiering

Företrädare från VIP-Klubben säljer med entusiasm bingolotter, sverigelotter och mer på strategiska platser som ICA Maxi, ICA Björksätra och Coop Extra. Denna försäljningsinsats är inte bara ett sätt att finansiera föreningen utan även ett tillfälle att stärka gemenskapen och engagera supportrar i klubbens verksamhet.

Supporterandan hjälper Sandvikens IF

VIP-Klubben vädjar till alla som delar kärleken till Sandvikens IF att ställa upp och hjälpa till med lottförsäljningen. Varje såld lott är ett steg mot klubbens fortsatta framgång. Supportrar och potentiella volontärer uppmanas att kontakta kansliet om de kan avsätta tid och energi för att stödja föreningen.

Ulf Ståhl: Ordförande 2024

I spetsen för VIP-Klubben står Ulf Ståhl, en hängiven ledare som arbetar hårt för att säkerställa att klubbens ekonomi och stödstrukturer är robusta. Under hans ledning har VIP-Klubben blivit en oumbärlig del av Sandvikens IF:s framgångssaga.

Medlemskapets förmåner

För de som väljer att bli medlemmar i VIP-Klubben, erbjuds en årlig medlemsavgift på 1 200 kr/år, som även kan betalas månadsvis. Medlemskapet kommer med exklusiva förmåner, inklusive en årlig middag i samband med föreningens avslutningsfest. Dessutom har samtliga VIP-medlemmar möjligheten att delta i den spännande årliga dragningen av VIP-vinsten, värd imponerande 10 000 kr.

En växande familj – 154 starka individer och räkningen stiger

VIP-Klubben har blivit en kraft att räkna med, med nuvarande medlemsantal uppgående till 154. Varje medlem utgör inte bara en ekonomisk stöttepelare för klubben utan är också en del av en växande familj, en gemenskap som brinner för Sandvikens IF och dess framtida framgångar. Supporterklubben, genom sitt engagemang och passion, stärker banden mellan klubben och dess fans och säkerställer att Sandvikens IF går starkt framåt i varje match och varje säsong.

Emilias minnesfond: Hedra drömmar och gemenskap

Den 3 juli 2022 drabbades Sandvikens IF av en tragisk händelse då Emilia Bergh, en passionerad fotbollsspelare och älskad medlem av klubben, förlorades i en bilolycka på väg hem från en fotbollscup i Borlänge. Emilia, vars hjärta klappade för fotbollen och gemenskapen med vänner, lämnade ett smärtsamt tomrum bakom sig och satte ett oförglömligt avtryck i klubben där hon avslutade sin alltför korta karriär.

Emilias ande lever vidare – Minnesfonden som en ärande gest

För att hedra Emilia och de värden hon stod för, skapade hennes familj tillsammans med Sandvikens IF en minnesfond till hennes ära. Fondens syfte är att uppmuntra och stödja flickspelare i klubben som delar Emilia Berghs passion och engagemang för fotboll. Hennes drivkraft att alltid vilja träna, ta hand om sina lagkamrater och sträva efter det bästa ska leva vidare genom stipendiet.

Sandvikens IF:s stipendium för inspiration

Stipendiet kommer att tilldelas en flickspelare i klubben som exemplifierar de kvaliteter som präglade Emilia – en utmärkt lagkamrat med hög träningsmoral och en stark vilja att utvecklas. Årligen kommer föreningen, i samarbete med ledarna inom flicklagen, att nominera kandidater och tillsammans med Emilias familj välja ut en värdig mottagare. Stipendiet består av en ekonomisk donation som inte bara fungerar som uppmuntran utan också som ett medel för spelaren att fortsätta kämpa och följa sina ambitioner.

Stipendiet kommer att delas ut vid en match i anslutning till årsdagen av den tragiska olyckan. Det blir en årlig hyllning till Emilia och en möjlighet att fira och stötta unga talanger som delar hennes passion för fotboll och gemenskap.

De som känner för att vara en del av Emilias Minnesfond och bidra till dess tillväxt kan göra det genom att skänka valfritt belopp till Swish-numret 123 464 19 08. Varje bidrag, oavsett storlek, är en gest av kärlek och stöd till unga flickspelare som kämpar för sina drömmar och hedrar Emilia Berghs minne genom sitt engagemang i fotbollen.