Hoppa till innehåll
Bettingmonster » Canasta kortspel

Canasta kortspel

Canasta kortspel – Regler och hur man spelar

Canasta är ett populärt kortspel som lockar spelare i alla åldrar. Med dess enkla regler och strategiska element har det blivit ett favoritspel vid familjesamlingar och sociala tillställningar. I denna artikel kommer vi utforska de grundläggande reglerna för Canasta, från spelets mål till poängräkning och strategiska inslag.

Snabbinfo om Canasta kortspel

Aspekter av CanastaBeskrivning
Åldersrekommendation12+ år
SpeltidCirka 60 minuter
Antal SpelareVanligtvis 4 spelare, uppdelade i två lag
UtrustningTvå kortlekar med jokrar (totalt 108 kort), papper och penna för poängräkning
Mål i SpeletDet vinnande paret är det första som når 5000 poäng genom att bygga mälor och canastor
Öppning av SpeletFör att börja bygga mälor krävs ett visst poängantal beroende på lagets totala poäng: 0-1499 poäng (50 poäng), 1500-2999 poäng (90 poäng), 3000 poäng eller mer (120 poäng)
Canasta TyperRöd Canasta (endast äkta kort, högre poäng) och Svart Canasta (inkluderar vilda kort, något lägre poäng)
BonuspoängRöda treor ger bonuspoäng (vanligtvis 100 poäng per röd trea)
Avslut av OmgångenOmgången slutar när mitthögen är tom eller när en spelare har byggt minst två canastor och inte har kort kvar på handen
PoängräkningPoängen räknas genom att kombinera värdena för byggda mälor och canastor, bonuspoäng för röda treor och andra poäng från tidigare omgångar. Se detaljerad poängtabell enligt Canasta regler.
Undantagsregler– Svart trea stänger skräphögen och tvingar nästa spelare att ta två kort från mitthögen. – Ett vilt kort fryser högen och kräver två ”äkta” kort för att plocka upp skräphögen.
Strategiska ElementEffektiv byggande av mälor och canastor, samarbete med lagmedlemmar, smarta beslut vid avslut av omgången, och utnyttjande av röda treor för bonuspoäng.
Denna infotabell ger en överblick över de viktigaste aspekterna av Canasta, från åldersrekommendation och speltid till regler, poängräkning och strategiska element som spelarna kan dra nytta av för att öka sina chanser till seger.

Målet i Canasta kortspelet är att bygga Canastor och samla poäng

Canasta är ett partnerskapsspel där det primära målet är att samla poäng genom att bygga ”mälor” och ”canastor.” Varje par strävar efter att nå 5000 poäng för att vinna spelet. Poängen ackumuleras genom att skapa en Canasta, vilket är en samling av sju kort av samma valör eller värde, representerat som en ”korg” på spanska.

Innan spelet börjar krävs två kortlekar med jokrar (totalt 108 kort) och papper med penna för att hålla koll på poängen. Varje spelare får 11 kort, och resten av korten bildar en mitthög med baksidan upp. En skräphög, med det översta kortet vänt uppåt, placeras bredvid mitthögen.

Att Inleda Canasta kortspel – Plocka kort och bygg mälor

Spelet inleds med att spelaren till vänster om givaren får möjligheten att antingen plocka upp två kort från mitthögen eller hela skräphögen, förutsatt att det översta kortet i skräphögen kan användas i en befintlig eller ny mäla. Om spelaren plockar upp kort från mitthögen och stöter på en röd trea, placeras den öppet på bordet, och spelaren får ett nytt kort.

Efter att ha plockat upp kort är det dags att bygga mälor. Målet är att samla minst tre kort av samma värde för att bilda en grund för Canasta. För att öppna spelet krävs ett visst antal poäng, beroende på lagets totala poäng.

Poängräkning i Canasta

Att förstå poängräkningen i Canasta är avgörande för att navigera spelets strategiska djungel. Här belyser vi detaljerat hur poängen räknas och vilka faktorer som påverkar din väg mot seger.

Mälor och Canastor – Grundstenen för poängen

Poängen i Canasta baseras på att bygga mälor och canastor. En mäla består av minst tre kort av samma värde, medan en canasta är en samling av sju kort av samma valör. Det är viktigt att notera att canastor kan vara antingen röda (innehåller endast äkta kort) eller svarta (inkluderar vilda kort som jokrar eller tvåor).

Öppning av Spelet – Poängkrav för Mälans första steg

För att öppna spelet och börja bygga mälor krävs en viss mängd poäng, och detta varierar beroende på lagets totala poäng:

 • 0-1499 poäng: 50 poäng krävs för att öppna med en mäla.
 • 1500-2999 poäng: 90 poäng krävs för att öppna med en mäla.
 • 3000 poäng eller mer: 120 poäng krävs för att öppna med en mäla.

Dessa poäng kommer från tidigare byggda mälor och canastor som laget har skapat under spelets gång.

Poängförvärv genom Canastor – Rött kontra Svart

När en Canasta byggs, markeras högen med ett rött eller svart kort beroende på innehållet:

 • Röd Canasta: En canasta som endast innehåller ”äkta” kort. Denna markeras med ett rött kort och är värd fler poäng än en svart canasta.
 • Svart Canasta: Innehåller vilda kort som jokrar eller tvåor och markeras med ett svart kort. Denna är värd något färre poäng än den röda varianten.

Bonuspoäng för röda treor

Under spelets gång, om en spelare får en röd trea, läggs den öppet på bordet och spelaren får ett nytt kort. I slutet av spelet tilldelas bonuspoäng för varje röd trea en spelare har, vanligtvis 100 poäng per trea.

Avslut av omgången och slutpoäng

Omgången avslutas när mitthögen är tom eller när en spelare byggt minst två canastor och inte längre har kort på handen. Slutpoängen beräknas genom att lägga samman poängen för byggda mälor och canastor, bonuspoäng för röda treor samt eventuella övriga poäng från tidigare omgångar.

Exempel på Poängräkning: Skapande av En Canasta

För att illustrera poängräkningens mekanik, låt oss ta exemplet på att bygga en Canasta bestående av sju Ess:

 • 7 Ess x 20 poäng: 140 poäng för äkta kort.
 • 500 poäng för en äkta Canasta: Totalt blir det 640 poäng.

Denna enkla illustration visar hur poängen ackumuleras genom att kombinera äkta kort i en Canasta.

Lathund för Canasta Regler

För att underlätta förståelsen av spelets regler presenteras en lathund med viktiga begrepp:

 • Mäla: Minst tre kort av samma värde.
 • Vilda Kort: Tvåor eller Jokrar, begränsade till tre per Canasta.
 • Canasta: Sju kort av samma värde, röd Canasta består av äkta kort, medan svart inkluderar vilda kort och är värd färre poäng.
 • Frysa Skräphögen: Genom att lägga ett vilt kort i högen, krävs två ”äkta” kort av samma valör för att plocka upp högen.
 • Stänga Skräphögen: Genom att lägga en svart trea i högen förhindras nästa spelare från att plocka upp högen.

Canasta är mer än bara ett kortspel; det är en strategisk utmaning som kombinerar taktik och samarbete. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare är Canasta ett utmärkt sätt att njuta av gemenskap och underhållning med vänner och familj.

För att bli en mästare i Canasta är det avgörande att förstå poängräkningens finesser och hur man använder strategi för att maximera lagets poäng. Genom att effektivt bygga mälor och canastor, samla röda treor och fatta kloka beslut vid spelets slut, kan ditt lag säkra seger och njuta av triumfen i detta spännande kortspel. Lycka till, och må era Canastor vara fyllda med poäng och framgång!